Omgevingswet en industrielawaai

Omgevingswet en industrielawaai

Stefan Kortekaas

id-62650c9a-7599-4e1e-9dfb-b901ef8cd187

Stefan Kortekaas Msc, Bsc. is Hoofdinspecteur / Vakspecialist Geluid (Vergunningen, Toezicht en Handhaving) bij de Gemeente Utrecht

Industrielawaai is geluidhinder afkomstig van bedrijfsmatige activiteiten. Het milieurecht bevat regels voor het begrippenkader en de meet- en rekenmethoden. De Omgevingswet betekent een aanzienlijke stelselwijziging ten opzichte van de bestaande regels, bijvoorbeeld door andere reken- en beoordelingsmethoden en andere afwegingskaders.

Industrielawaai

Industrielawaai afkomstig van vergunningplichtige bedrijven is nu geregeld in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Na inwerkintreding van de Omgevingswet staan de regels in het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl).

Industrielawaai afkomstig van niet-vergunningplichtige activiteiten is nu geregeld in het Activiteitenbesluit milieubeheer. Onder de Omgevingswet zijn zowel het Besluit kwaliteit leefomgeving als in beperkte mate het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) van belang.

Lokale geluidbronnen waarvan de geluidsbelasting nu in de APV wordt gereguleerd, moeten worden opgenomen en geregeld in het Omgevingsplan. Stiltegebieden die nu worden gereguleerd in de provinciale milieuverordening, moeten op grond van art. 2.18 Omgevingswet worden opgenomen in de provinciale omgevingsverordening. Gezoneerde industrieterreinen worden volledig via het Bkl gereguleerd.

Hieronder worden de effecten van de stelselwijziging in de Omgevingswet beschreven voor industrieterreinen (voorheen gezoneerde industrieterreinen) en voor activiteiten niet op een industrieterrein.

Documenten bij dit thema

(Aanvullingswet geluid (Omgevingswet)), versie internetconsultatie, publicatiedatum 22 maart 2016 (einddatum 17 mei 2016)

Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Vergelijking milieunormen en decentrale omgevingswaarden, 10 oktober 2016

J.H.G. van den Broek, Omgevingswaarden, in: De Omgevingswet in de praktijk, Deventer: Wolters Kluwer 2015 (Deel V - Hoofdstuk 2, p. 152 e.v.)

D. Nijman, Aanvullingswet geluid, de highlights, Omgevingsweb, 2016.

J.H. Geerdink, Het concept Aanvullingswet geluid: haakjes en contouren, M en R 2016/105 (afl. 8, pag. 610-619).

E. Alders, Ook de slak en de schildpad bereikten de Ark van Noach - de aanvullingswetten Bodem en Geluid Omgevingswet, BR 2016/45 (afl. 6, pag. 290-295).

Ruimtelijk bestuursrecht, Artikelsgewijs commentaar Omgevingswet, Artikel 2.10, J.W. van Zundert

Ruimtelijk bestuursrecht, Artikelsgewijs commentaar Omgevingswet, Artikel 2.18 [Provinciale taken fysieke leefomgeving], A.Ch. Fortgens

Inleiding Omgevingswet (incl. parlementaire stukken), J.G.H. Spitters, Module Wabo en omgevingsvergunning 2905.

Omgevingswet - Omgevingswaarden